KİŞİLERARASI İLİŞKİLER PSİKOTERAPİSİ(KİPT)
KİŞİLERARASI İLİŞKİLER PSİKOTERAPİSİ(KİPT)
Kişilerarası İlişkiler Psikoterapisi, bilimsel olarak etkinliği yapılan çalışmalarla gösterilmiş oldukça güçlü bir psikoterapi yöntemidir. Bağlanma, kişilerarası ilişkiler ve sosyal teoriyi temel alarak başta depresyon, perinatal(gebelik) depresyon, anksiyete bozuklukları, yeme bozuklukları, bipolar bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, eşlik eden tıbbi sorun (Kanser, AIDS) olmak üzere birçok bozuklukta etkilidir.
Bununla birlikte yaşanılan yas süreci ve kayıplar (ebeveyn, eş, çocuk, arkadaş kayıpları, iş kaybı, iflas vb.), rol geçişleri ve değişiklikleri ile birlikte oluşan zorlanmalar (evlilik, anne-baba olma, boşanma, iş değişikliği, şehir değişikliği, iş yerinde pozisyon değişikliği, emeklilik vb.), kişilerarası çatışmalar (aile içi çatışmalar, ilişkide çatışmalar, iş yerinde yaşanan çatışmalar vb.) temel çalışma alanlarındandır.
Çocuklar, ergenler ve yaşlılık dönemine kadar geniş bir yaş aralığında uygulanabilir. Amerikan Psikiyatri Birliği, İngiltere Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü (NICE) tarafından etkin bir psikoterapi yöntemi olarak kabul edilir.
Uzm.Klinik Psikolog
Büşra Kordağ